En jakthund är mer än bara ett jakthjälpmedel

Det finns många olika sorters jakthundar

Många hundraser som vi har idag och känner till fungerade från första början som ett hjälpmedel vid jakt. Så kallade jakthundar. Även om många av dessa hbesthuntingdogsundar fortfarande i första hand används vid jakt så fungerar andra jakthundar enbart som sällskapshundar.

De raser som går under kategorin “jakthund” är en väldigt bred och heterogen grupp. De skiljer sig förutom i utseende också i personlighet. Därför lämpar sig olika jakthundar till olika former av jakt, exempelvis älgjakt, rådjur, hare och så vidare. Jakthundar är så klart ovärderliga för jägaren med sitt utmärkta luktsinne och hörsel.

Jakthundar kan utgöra en god kamrat även utanför jakten

Men även utanför jakten kan jakthundarna göra nytta för samhället. Ett exempel på detta är när det gäller att spåra upp vilda djur som skadats eller råkat ut för viltolyckor i trafiken. Jakthunden kan då hjälpa till att spåra upp viltet så fort som möjligt för att undvika onödigt lidande.

De hundraser som avlats till jakthundar har avlats för att kunna samarbeta med föraren under jakten. De har därför ofta väldigt stark vilja för lydnad. De raser som används inom jakt är därför också utmärkta som sällskapshundar eftersom det alltid är trevligt med en lydig och duktig hund som gör som man säger. Ägaren till en sådan hund bör dock alltid vara medveten om att hunden är framavlad för att användas vid jakt och har därmed vissa särskilda egenskaper som riktar sig till just jakt. Detta måste ägaren vara medveten om och ta ansvar för. Det är därför alltid bra att läsa på noga om just vilka egenskaper en viss jakthund har.

Jakthundar lämpar sig också väl till den som vill ha en träningskompis eller gillar att vara aktiv med sin hund. Detta eftersom jakthundar både har god fysik och är lydiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *