Håll koll på jakthunden

Hunden är ju som bekant människans bästa vän. Under en jakt rör sig hunden över stora ytor i skog och mark och det kan hända att den springer långt, blir trött och inte orkar sig tillbaka. Eller att den helt enkelt går vilse. Om hunden försvinner är det viktigt att försöka hitta den så fort som möjligt. Annars finns det en risk för att människans bästa vän glömmer bort en.

Förvildning

Trots att hundar har en fantastisk förmåga att orientera sig så händer det att hundar springer vilse. Hittar man då inte hunden kan det bli problem. Jakthunden blir nämligen snabbt vild, så kallat “förvildad”. Vanligtvis redan efter två ddownloadygn. När hunden har blivit förvildad så undviker den människor i allmänhet, men också sin ägare. Efter ytterligare två dagar brukar hunden vara totalt förvildad.

När hunden har förvildats kommer den alltså att vara skygg och rädd för människor och undvika all form av kontakt med dem. Hunden kan alltså då undvika sin ägare även om den hör ägarens röst i närheten.

Vad kan man göra om det händer?

Eftersom hunden ofta håller sig till en plats, då kan man gradvis försöka öka kontakten med hunden genom att exempelvis lägga ut mat åt den. Så småningom kan man försöka prata med hunden, men då endast med en röst som hunden troligtvis känner igen. Skräm inte upp hunden genom att försöka jaga den eller liknande eftersom den då blir ännu mer rädd och skygg. Vad man kan göra är att locka in den i en fälla med hjälp av mat.

Verktyg för att hålla reda på sin hund

Som tur är lever vi i en tid av teknik och it. Man kan därför nu för tiden skaffa en gps åt sin hund så man alltid kan se var den håller hus. Det är en bra idé att skaffa en sådan för att undvika att förlora sin hund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *