Hundpejl och jakt

Hjälp för att behålla sin jakthund

Vid jakt rör sig jakthunden över stora utbredda ytor, ofta långt bortom synhåll för föraren. Även om hundar har ett mycket gott lokalsinne så händer det ofta att de försvinner, går vilse, eller helt enkelt är utmattade och inte orkar sig tillbaka. Tack och lov finns det numera avancerade hjälpmedel för att undvika detta, nämligen hundpejlar. Dessa kan förstås användas även utanför jakten för att hålla koll på sin hund men hundpejl för jakt är nog pejlarnas viktigaste område.

Hur fungerar eIt's_a_TRAP!_Marine_dog_tracks_personnel_for_Blue_Chromite_151028-M-RZ020-001n hundpejl?

En hundpejl fungerar vanligtvis som ett koppel som sätts på hunden med en gps som visar var den befinner sig på en skärm. Nu för tiden används gps tekniken och många tillverkare av hundpejlar erbjuder idag möjligheten att via sin mobil använda sin hundpejl. Det kan vara en smart lösning för den som vill slippa att släpa med sig onödigt material under jaktturen. (Det är inte som att det är för lite att släpa på som det är).

Pejl är Inte bara för hundar utan för alla inom jaktlaget

Förutom att utrusta hunden med en pejl kan pejlar också användas av alla i jaktlaget för att man under tystnad ska kunna hålla koll på var alla befinner sig. Tystnad är som bekant viktigt under jakt och det är mycket fördelaktigt att under tystnad på en skärm snabbt kunna få överblick över vara alla befinner sig istället för att behöva ringa upp alla enskilt. Dessutom är det en viktig säkerhetsaspekt. Om någon råkar ut för en olycka under jakten och inte svarar på sin mobil kan man ju då ändå se var denne befinner sig.

Hunden är ju förstås människans bästa vän när det kommer till jakt. Men pejlen måste nog ändå sägas ha gjort sig förtjänt av en god andra plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *