Jakthund och ledarskap

När det kommer till hundar, och då särskilt jakthundar, är det viktigt att hunden gör som man säger. En jakthund kan vara till stor hjälp vid jakt och ett härligt sällskap, men en hund kan lika gärna förstöra en jakt och vara ett outhärdligt sällskap om den är olydig. Man vill ju inte att hunden agerar hur som helst när det är skarpt läge där ute i vildmarken. Så hur gör man då för att få en så lydig och duktig hund som möjligt? Det kan vara lite klurigt. Här kommer därför lite tips och råd.

Viktigt med lekhunting-dogs-800845_960_720 (1)

För att stärka banden mellan hund och ägare är leken viktig. Det gäller dock att hunden vet vad det är för skillnad mellan en lekfull situation och en allvarlig situation. Här måste man därför vara tydlig. Är man tydlig i sitt uppträdande och uppvisar en tydlig skillnad mellan de olika situationerna kommer hunden att märka och förstå det utifrån hur du låter och beter dig.

Låt inte hunden dra i kopplet

Om valpen drar i kopplet ska man markera ett bestämt nej och rycka till lite lätt i kopplet. När den inte drar i kopplet utan följer dig utan problem bör den få mycket uppmuntrande beröm. Jakthundar är mindre självständiga som valpar och det är därför mycket lättare att lära in detta medan ens hund fortfarande är valp.

Ägaren bör bete sig som ledare

Eftersom hundar inte förstår ord och språk så är det viktigt hur man uttrycker sig med tonfall och så vidare. Särskilt i början är alltså ägarens tonfall viktigare än orden. Ägaren till jakthunden måste bete sig som en ledare och vara bestämd. Detta gäller förutom röstläge också det kroppsliga uppträdandet som bör vara tryggt, självsäkert och lugnt. Hunden märker detta och visar man sig inte som ledare så kommer den heller inte att lyda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *