Svenska jakthundar

Jakthundar från Sverige

Det finns en hel del svenska hundraser som lämpar sig för jakt, och olika sorters raser lämpar sig för olika typer av jakt. De vanligaste är förstås inom älgjakten. För älgjakt lämpar sig spetshundar särskilt väl, spetshundar är bland den äldsta typen av hundras och arkeologer har hittat tecken på att de funnits åtminstone sedan yngre stenåldern. De svenska spetshundar som används inom jakt får ni reda på här nedan.

Svenska spetshundar

  • Jämthund: Jämthun1280px-American_Brittany_standing (1)d är den vanligaste älghunden i både Sverige och Finland. Förutom jakt på älg används de även ibland vid jakt på vildsvin, grävling, lo och björn.
  • Svensk vit älghund: Den svenska vita älghunden är precis som det antyder en älghund. Den är nära besläktad med jämthund. Förutom att användas vid jakt används den även som ledhund.
  • Hälleforshund: Hälleforshunden har en stor viltskärpa och lämpar sig väl för enmansjakt. Den är en löshund och är mycket pålitlig. Den utstrålar styrka och mod.

Svenska stövare

När det gäller jakt på räv och hare används stövare. Rävjakt har genom historien mest jagats på grund av pälsens skull, men också för att hålla ner antalet då de i sin tur jagar småvilt. Det finns fyra olika svenska typer av stövare. Dessa är:

  • Gotlandsstövare: Gotlandsstövare används för jakt på småvilt som hare och räv. Den har förändrats mycket i utseende och kroppsbyggnad genom åren då den inte avlats på exteriör.
  • Hamiltonstövare: Denna ras uppkallades efter Adolf Patrik Hamilton som var en hovjägmästare. Han grundade också SKK (Svenska Kennelklubben). Under de senaste decennierna har den minskat i popularitet men var tidigare en av Sveriges mest populära hundraser.
  • Schillerstövare: Schillerstövaren är uppkallad efter lantbrukaren Per Schiller från Stenungsund som framavlade hundrasen. Den har ett välljudande drevskall och är väldigt spårsäker och livlig i spårarbetet.

När det kommer till jakt på rådjur som också är vanligt inom Sverige är det den svenska hundrasen Drever som gäller. Drever används nästan enbart för jakt och är ovanlig som enbart sällskapshund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *